ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Ένα ταξίδι στο μαγικό Μαίναλο

Μια υπέροχη περιπλάνηση στην ορεινή, αυθεντική Αρκαδία μόλις 40 λεπτά από το Ostra Mainalon Luxury Suites.

Ένα ταξίδι στο μαγικό Μαίναλο. Πρόκειται για μια διαδρομή που μπορεί κάποιος να την απολαύσει όλες τις εποχές.

με το λευκό του χιονιού

Είναι όμως μαγευτική πραγματικά στο μεσοχείμωνο, με το λευκό του χιονιού να μετατρέπει τα τοπία σε σκηνές ονείρου. Άλλωστε είναι και μια ευκαιρία να αφεθεί κάποιος να γλιστρήσει απαλά άνω στα σκι, στο χιονοδρομικό της Οστρακίνας.

Ξεκινώντας από την Τρίπολη ο δρόμος ανηφορίζει στα 1200 μέτρα. Μετά από τη Δαβιά, αναπάντεχα, βρίσκεται κανείς σε μια επικράτεια γαλήνης και απέραντης ομορφιάς. Είναι το Ροεινό, ένα χωριό που αντηχεί τη βυζαντινή ιστορία της Αρκαδίας. Οι εκκλησιές του, ο Άγιος Γεώργιος και ο Ναός της Θεοτόκου, είναι χτισμένες από το 12ο αιώνα. Το Ροεινό βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή του Αϊντίνη και εποπτεύει όλο το οροπέδιο της Δαβιάς, το «Μαινάλιο Πεδίο». Έλατα, δροσερά νερά, μονοπάτια ανάμεσα στο ιερό δάσος, προσφέρονται για πεζοπορία και ορειβασία.

Από την επικράτεια του Πάνα

Αμέσως μετά το Ροεινό βρίσκεται η υπέροχη Πιάνα. Πανάρχαιο πόλισμα, αποπνέει την μακραίωνη ιστορία της. Η Πιάνα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται χτισμένη δίπλα ακριβώς από τα ερείπια της αρχαίας Διπαίας. Μια βόλτα στο λαογραφικό της μουσείο, πολύ αξιόλογο, θα φωτίσει άγνωστες πτυχές του αρκαδικού βίου μέσα στους αιώνες. Από την επικράτεια του Πάνα περνάμε στην Αλωνίσταινα, την επικράτεια του μεγάλου Γέρου του Μωριά. Ένα υπέροχο χωριό, μεγάλο, στην κατάφυτη κοιλάδα του Μαινάλου. Εδώ έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Γέρος του Μωριά, ήταν το χωριό της μητέρας του, της Ζάμπιας. Η ατρόμητη αυτή γυναίκα έχει το μνημείο της στη δυτική πλευρά της πλατείας του χωριού, ενώ το τάφος της βρίσκεται στην είσοδο του ιερού ναού.

ostramainalonsuites ekdromes ena taxidi sto mageutiko mainalo 02
ostramainalonsuites ekdromes ena taxidi sto mageutiko mainalo 03

τοποθεσία με απέραντη θέα

Τα χάνια της Αλωνίσταινας ήταν περίφημα, μιας και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Ένα από αυτά έχει πλήρως αναπαλαιωθεί, δίνοντάς μας την αίσθηση του τόπου. Με μικρή οδοιπορία ανάμεσα στα δέντρα το μονοπάτι οδηγεί στην Κοκκινόβρυση, μια υπέροχη τοποθεσία με απέραντη θέα. Όλη η περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα προσφέρεται για περίπατο με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Και πρέπει κάποιος να διανυκτερεύσει εδώ για να μπορέσει να απολαύσει το μοναδικό θέμα του έναστρου θόλου.

Ένα εύκολο μονοπάτι, με καλή σήμανση, που περνάει δίπλα από γάργαρα νερά οδηγεί στο Οροπέδιο Ρούχοι. Είναι μια περιοχή μεγάλης περιβαλλοντολογικής σημασίας και γι’ αυτό πολλοί σύλλογοι ορειβατών διοργανώνουν συναντήσεις στο Οροπέδιο.

Το χιονοδρομικό της Οστρακίνας, με τις άρτιες υποδομές του, είναι ο παράδεισος του χειμώνα. Οι ορειβάτες και οι σκιέρ ανεβαίνουν στην όμορφη κορυφή. Παρέες και οικογένειες έρχονται είτε για Σαββατοκύριακο είτε για πιο μεγάλες αποδράσεις. Ο κοντινός Καρδαράς τους υποδέχεται για ξεχωριστή φιλοξενία. Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο είναι μοναδικές, μέσα από δρόμους σκεπασμένους με έλατα και καστανιές. Πρόκειται πραγματικά για ένα τοπίο αναλλοίωτο μέσα στους αιώνες. Η φύση είναι κυρίαρχη και ξεκουράζει τον ταξιδιώτη με τα πάμπολλα δώρα της.