ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ

Mια ονειρεμενη διαδρομη στα χναρια των Ηρωων

Μετά από 14 υπέροχα χιλιόμετρα, μέσα στη φύση, μπαίνει κανείς στην επικράτεια της Φαλάνθου.

Πρόκειται για μια ονειρεμένη διαδρομή.

η φύση αγκαλιάζει

Όλα τα χωριά είναι εξαιρετικά διατηρημένα από αρχιτεκτονική άποψη. Πετρόχτιστα σπίτια, καλοδουλεμένες κρήνες και βέβαια ένας ιστορικός πλάτανος σε κάθε πλατεία, σημείο συνάντησης των ντόπιων και των επισκεπτών. Και βέβαια η φύση να αγκαλιάζει όλα αυτά τα χωριά. Τρεχούμενα νερά, ποταμάκια, παλιοί νερόμυλοι, αιωνόβια δέντρα, δημιουργούν τοπία απίστευτης ομορφιάς κάθε εποχή.

Η Δαβιά, ή μάλλον οι Δαβιές, μιας και χωρίζεται σε Άνω και Κάτω επικράτεια, υπήρξε στους Μέσους Χρόνους σπουδαίο θρησκευτικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Οι πολλές εκκλησίες είναι όλες αληθινά στολίδια.

Φιλοξενία

Οι ταβέρνες της περιοχής φημίζονται για τις μοναδικές τους συνταγές και έχουν φανατικούς λάτρεις. Οι κάτοικοι της Φαλάνθου είναι εξαιρετικά φιλόξενοι. Πρόκειται βέβαια για έναν εξόχως ηρωικό τόπο, με μεγάλη συμβολή στην επανάσταση. Αυτό το έντονο παρελθόν, φανερό παντού, δένει αρμονικά με τη σημερινή πραγματικότητα.

Από τη Δαβιά φτάνει κανείς στο υπέροχο Χρυσοβίτσι, ένα από τα ορεινότερα χωριά της Πελοποννήσου. Η απόστασή του από την Τρίπολη είναι μόλις 21 χιλιόμετρα. Εδώ λειτουργεί το Μουσείο δασικής ιστορίας, στο ιστορικό κτήριο που μέχρι το 1972 ήταν εργοστάσιο ξυλείας. Το Χρυσοβίτσι είναι πνιγμένο στα έλατα και η διαδρομή για να φτάσει κανείς εδώ είναι απολαυστική.

Screenshot 2023 07 06 at 3.03.14 PM
Screenshot 2023 07 06 at 3.04.21 PM

Φάλανθος

Φτάνοντας κανείς στη Φάλανθο πρέπει οπωσδήποτε να περιηγηθεί στο μοναδικό Αρκουδόρεμα. Είναι ένας αρχέγονος τόπος. Οι ίδιοι οι παλιοί Αρκάδες όταν ήθελαν να ορίσουν τον άνθρωπο που είναι αθώος και ζει κατά φύση, έλεγαν πως είναι σαν να ήρθε από το Αρκουδόρεμα. Λημέρι του Κολοκοτρώνη, αλλά και λημέρι των νυμφών και των θεαινών, είναι ένας τόπος παραδείσιος. Η αξιόλογη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί έναν ακόμα λόγο να βρεθεί κάποιος εδώ και να χαθεί στη μεταφυσική μαγεία του χώρου. Στη Φάλανθο, εφτά χιλιόμετρα από το Αρκουδόρεμα, βρίσκεται το μοναδικό Λιμποβίσι, το χωριό που γέννησε τον Κολοκοτρώνη. Το ανακαινισμένο πατρικό του γέρου του Μοριά και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου με τη μακραίωνη ιστορία της, αποτελούν προσκυνηματικούς τόπους για ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Στην δροσερή πλατεία λειτουργεί από το 2006 ένας πρότυπος χώρος αναψυχής που προμηθεύει επίσης ντόπια, αγνά προϊόντα στους επισκέπτες.

«Όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνον πέτρα πάνω στην πέτρα να μη μείνει, εμείς δεν προσκυνούμεν. Tι τα δέντρα μας κι αν τα κόψεις και τα κάψεις, την γην δεν θέλει την σηκώσεις και η ίδια γης που τα έθρεψε, αυτή η γη μένει δική μας και τα ματακάνει. Mόνον ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμεν και μην ελπίζεις πως την γην θα την κάμεις δικήν σου. Bγαλ’ το απ’ το νου σου».

Αυή ήταν η απάντηση του Μεγάλου Κολοκοτρώνη στο τελεσίγραφο που του απέστειλε ο θηριώδης Ιμπραήμ. Αυτή η φωνή αντηχεί ακόμη στα Κολοκοτρωναίικα λημέρια, κι όποιος πλανηθεί σ’ αυτά θα νιώσει κομμάτι κι ο ίδιος της ιστορίας.